- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Gheorghe Zamfir, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius
În aula Bibliotecii Centrale Universitare, Senatul Universității Ovidius din Constanța a organizat aseară ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa maestrului Gheorghe Zamfir, în semn de recunoaștere a carierei sale excepționale, atât în planul virtuozității muzicale interpretative și componistice, cât și pentru meritele deosebite în dezvoltarea și internaționalizarea muzicii românești.
În discursul ținut de decanul Facultății de Științele Naturii și Agricole, prof. univ. dr. Lucica Tofan, acesta a afirmat că titlul acordat de Universitatea Ovidius certifică o dată în plus valoarea artistică, etică și morală care îl situează pe Gheorghe Zamfir în elita artistică mondială, acesta fiind un model pentru generațiile tinere.
"Gheorghe Zamfir, om de geniu, maestru al naiului, compozitor, doctor în muzică și profesor, este un simbol al culturii naționale și internaționale, cunoscut și recunoscut pentru maniera în care a modificat forma și a perfecționat tehnica naiului, în cele peste cinci decenii de activitate. Artistul a reușit să aducă un instrument tradițional românesc, aparent uitat, în mentalul colectiv global, prin abordările sale complexe și moderne ale mai multor genuri și stiluri muzicale", a mai menționat prof. univ. dr. Lucica Tofan.
De-a lungul timpului, Gheorghe Zamfir a mai fost distins cu o serie de titluri și medalii, dintre care se remarcă în mod deosebit: Cavaler al Belgiei; Cavaler al Luxemburgului; Medalia de Aur a Asociației de pe lângă Academia de Artă, Științe și Litere din Paris (de două ori); Medalia Universității Don Bosco, din Roma (de două ori); Meritul Cultural în grad de Ofițer (Franța); Medalia Vaticanului, conferită de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Săgetătorului de Aur al Italiei; Ordinul Comandorului, oferit de Președintele Republicii Peru; Premiul Academiei "Charles Cros" a Franței (de două ori); Ordinul Mihai Eminescu, cea mai înaltă distincție culturală a Republicii Moldova.